Philips Hue

Omdat het aanpassen van de schakelaars en de bekabeling in huis niet zo snel gaat, heb ik een kleine sluiproute genomen, en heb voor een paar kamers mijn toevlucht genomen tot een draadloze oplossing; Philips Hue.


Dit systeem maakt gebruik van Zigbee, en je kunt de lampen direct aansturen via draadloze dimmermodules. Je kunt ook een 'hub' toevoegen, waarmee je het systeem aan je netwerk koppelt, en de apparatuur kunt besturen via een app op je smartphone.
Ik heb deze lampen gemonteerd in de armaturen, de schakelaar overbrugd en verwijderd, en vervangen door een stopcontact of blindplaat.
Het werkt allemaal prima, maar ik kwam een aantal zaken tegen:

  • In de applicatie 'Home Assistant' die ik gebruik, werd het Hue systeem herkend, gekoppeld via de hub, maar alleen de lampen waren zichtbaar
  • Je kunt via de 'Hue app' alleen de lampen en accessoires van het Hue systeem configureren.

Na wat naspeurwerk kwam ik tegen dat Philips een uitstekende developer ondersteuning heeft, en de API uitvoering gedocumenteerd is. Ik kon dus de 'REST API' aansturen door middel van 'Home Assistant', en zo de dimmers uitlezen.
De dimmers blijken voor elke knop (Aan / Dim+ / Dim- / Uit) 4 verschillende toestanden te kennen, die uit te lezen zijn:
  1. Initial Press
  2. Hold
  3. Short_Released
  4. Long_Released
Hiermee kon ik dus net als bij de door mij gebruikte drukknoppen, een verschil maken tussen een 'normale' druk op de knop (lamp aan/uit) en een lange druk op de knop (speciale functie, bijvoorbeeld alle lampen aan of uit).

Binnenkort ga ik deze sensor toevoegen: een draadloze bewegingsdetector, met licht en temperatuursensor.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

Automatische gordijnen