WiFi opties

Draadloze Domotica Opties

Omdat ik voor diverse andere mensen ook ben gevraagd om wat slimme oplossingen te verzinnen, heb ik wat opties onderzocht voor draadloze domotica; ik was al bekend met het Philips Hue systeem, maar er zijn nog een paar andere leuke mogelijkheden:

Xiaomi Yeelight

Xiaomi is een grote Chinese leverancier van consumentenelectronica, en werkt ook samen met Philips aan verlichtingsproducten. De Yeelight is een E27 lamp met WiFi connectivity, en is een goed alternatief voor de Philips Hue producten. De 'witte' versie kost ongeveer 14 euro:
Afbeeldingsresultaat voor xiaomi yeelightDeze lamp is dimbaar, en de kleurtemperatuur is regelbaar van warmwit naar koudwit. De lamp levert 800 lumen, dit is behoorlijk fel, vergelijkbaar met een gloeilamp van 80 watt.
De configuratie gaat via een aparte Yeelight App, en is redelijk simpel: als de lamp nog niet is geconfigureerd of is gereset (dit kan simpelweg door de lamp 5 x achter elkaar aan en weer uit te zetten), is hij zichtbaar als WiFi SSID; je opent de app, kiest de optie om een nieuwe lamp toe te voegen, geeft je eigen SSID en wachtwoord op, en daarna log je in op de SSID van de lamp; de App configureert dan de lamp met jouw WiFi credentials, en de lamp is aangesloten.
Aangezien de lamp dan een IP-adres in jouw netwerk heeft, kun je hem daarna ook direct benaderen. Binnen Home Assistant is daar een plugin voor. Hierna heb je de App dus niet meer nodig, je kunt de lamp dan direct aansturen.

Sonoff S20 

Sonoff is een productlijn met ESP8266 processors gekoppeld aan een of meerdere relais of sensoren; de S20 is de 'basic' schakelaar, die in een stopcontact geplaatst kan worden.

Afbeeldingsresultaat voor sonoff S20Het grote voordeel van deze schakelaar is dat hij makkelijk voorzien kan worden van andere firmware, waardoor de mogelijkheden dus veel groter worden. De S20 kost ongeveer 9 euro.
Beide apparaten kunnen gekoppeld worden aan 'Home Assistant' of andere domotica software, hoewel ze allebei geleverd worden met software die via een aparte app werkt.
Ik gebruik de 'Tasmota' firmware, die universeel gebruikt kan worden met alle ESP8266 devices; met deze software kun je erg veel configureren aan de schakelaar. En omdat je op de print ook de andere uit- en ingangen van de ESP8266 kunt gebruiken, kun je de simpele schakelaar uitbreiden met sensoren, extra uitgangen, etc.

Aangezien ik Home Assistant gebruik via MQTT, heb ik dit hierin geconfigureerd.
Conclusie: met weinig geld kun je eenvoudig alles via WiFi aansluiten. Hierbij is de Sonoff oplossing erg handig, door de aanpasbaarheid. Bij de Yeelight lampen vind ik het een nadeel dat je verplicht een App moet gebruiken, en daarbij je WiFi credentials op moet geven...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

Automatische gordijnen