Verwarming (vervolg)

Thermostaat

In een eerdere post had ik reeds aangegeven dat ik de thermostaat aan kon sturen middels een 'potentiaalvrij contact', om de CV in het hele huis aan en uit te schakelen.
Hierbij kon ik dus voornamelijk een ruimte in het huis aansturen, de rest van de kamers werd met traditionele thermostaatknoppen bediend.
Het meest ideale was natuurlijk een systeem waarbij alle ruimtes apart geregeld konden worden, maar dit stuitte bij mij op de kosten:
  • Honeywell Evohome: een compleet systeem, inclusief een touchscreen voor bediening, dit komt voor 6 ruimtes al gauw op zo'n € 1000
  • Slimme Thermostaatknoppen: deze kosten tussen de € 50 en € 80 per stuk, dus dat komt ook op zo'n € 300-500 voor 6 ruimtes.
Na even zoeken op internet kwam ik op een veel goedkoper alternatief:

Dit zijn zogenaamde 'actuatoren', die normaal gesproken gebruikt worden voor vloerverwarming, maar die ook gewoon passen op normale verwarmingsregelknoppen. Deze dingen kosten minder dan € 10 per stuk, dus als ik deze aanstuur via relais, kan ik een flexibele ruimteregeling bouwen zonder al te veel kosten.
Het systeem is als volgt opgebouwd uit de volgende elementen:
  • Elke kamer heeft een regelknop, die verbonden is met een actuator, die aangestuurd wordt met een (SSR)-relais.
  • Elke kamer heeft ook een temperatuursensor, dit kan een Zigbee module zijn, of simpelweg een DHT22 die via een Arduino wordt uitgelezen.
  • In Home Assistant maak ik een 'climate' element aan, een software geregelde thermostaat, die middels deze 2 elementen de temperatuur constant houdt op de ingeregelde waarde. Deze zien er als volgt uit:
Deze thermostaten doen dus niets anders dan de kraan naar de desbetreffende ruimte open of dicht zetten, er is nog wel wat extra logica nodig om er voor te zorgen dat alles goed werkt:
  • Een 'automation' die er voor zorgt dat ook als de thermostaat in de woonkamer uit staat, de CV aangestuurd wordt om aan te slaan als er 'warmtevraag' is vanuit een van de ruimtes.
  • Een extra actuator in de woonkamer, die de radiator in de woonkamer afsluit als de woonkamer op temperatuur is.Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

Automatische gordijnen