Smart meter

Uitlezen Smart Meter

Onlangs is bij mij een slimme meter geplaatst, zodat het energiebedrijf op afstand de meterstanden uit kan lezen. De huidige generatie slimme meters is standaard uitgerust met een poort, waardoor externe apparatuur kan worden aangesloten om deze meterstanden uit te lezen.
Deze aansluiting wordt de 'P1' poort genoemd, het protocol wat over deze poort wordt gestuurd heet 'DSMR'. Er zijn verschillende versies van dit protocol, maar de data ligt vast in een standaard (inmiddels versie 5).


Deze aansluiting levert ook +5V voeding, om eventuele randapparatuur aan te sluiten.
De P1 poort levert elke seconde een nieuw 'telegram', met daarin de recente data van de meter. De relevante informatie die ik er uit haal zijn de volgende velden:
  • actueel energieverbruik
  • actueel energietarief
  • actuele meterstand laag tarief
  • actuele meterstand hoog tarief
  • actuele meterstand gasmeter
Deze waarden worden op de MQTT bus gezet, waardoor 'Home Assistant' deze waarden kan inlezen als sensorwaarden:


Na wat experimenten met het uitlezen van de seriĆ«le berichten op de Arduino Mega (die al een boel functies moet verenigen), heb ik uiteindelijk een ESP8266 module gebruikt om de berichten draadloos op de MQTT bus te zetten. Terwijl ik bezig was om dit op een printje in een behuizing te zetten, kwam ik een vergelijkbaar project tegen op internet: https://willem.aandewiel.nl/index.php/slimme-meter-uitlezer/, waarbij er ook al een printje en een kastje bij zaten, dus deze heb ik besteld en aangesloten.
De software was in eerste instantie bedoeld om direct via een webpagina uit te lezen, maar ik heb mijn eigen MQTT toevoegingen erbij gezet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

Automatische gordijnen