Sturen van lampen

Lampen aansturen

Om lampen aan te sturen, zijn verschillende mogelijkheden:
- relais
- dimmers
- directe aansturing van 'intelligente lampen' (bv. Philips Hue)

Op dit moment wil ik zoveel mogelijk van de bestaande verlichting gebruiken, dus ik heb me beperkt tot de eerste optie (relais).

Relais

De veiligste manier om lampen te schakelen, is door middel van een dubbelpolig relais. Hierbij worden allebei de aders van de netspanning aan- of losgekoppeld van de lamp.
Ik had hiervoor de volgende relais gevonden in een webshop:

Deze relais schakelen op 12 volt, en kunnen een belasting schakelen van 10A bij 250 volt wisselspanning. Ze worden gemonteerd op een DIN-rails, hebben een statusled in het relais die oplicht als het relais geschakeld is.

Helaas bleek het lastig om de bestaande lichtpunten in huis 2-zijdig aan te sluiten, dus de inzet bleef beperkt tot 2 stuks voor staande lampen, waarvoor ik 2 nieuwe leidingen en stopcontacten had aangelegd.

De bestaande lichtpunten zijn, zoals in de meeste Nederlandse huizen, eenzijdig geschakeld via een inbouwschakelaar. Bovendien zijn sommige lampen voorzien van een transformator, dus een inductieve last, die soms storingen oplevert als je deze middels een relais schakelt.

Solid State Relais

De oplossing komt uit de electronica: er zijn zogenaamde 'solid state relais' op de markt, die gebruik maken van electronische componenten om te schakelen, en bovendien nog de mogelijkheid hebben om te schakelen op het moment dat de wisselspanning 'door het nulpunt' gaat, dis op een moment dat er geen spanning op de lamp staat.
Deze relais hebben meer voordelen:
  • Ze zijn geluidloos
  • De schakelspanning is niet kritisch, deze kan varieren van 3 tot 32 volt
  • Ze zijn compact, en passen in een standaard aansluitdoos.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

Automatische gordijnen