Automatische gordijnen

 



Het laatste wat in mijn huis nog niet was aangesloten aan de domotica, waren de gordijnen; in de keuken had ik al een rolgordijn van Ikea neergehangen die gekoppeld is aan mijn domotica, maar de huiskamer was nog voorzien van een ouderwetse simpele gordijnrails. 

Aangezien deze inmiddels van pure ouderdom aan het bezwijken was (rollers die kapot sprongen, de bevestiging aan het plafond die loskwam), leek me dit het uitgelezen moment om over te gaan op nieuwe rails, die ook direct op afstand bestuurd konden worden.

Na een kleine speurtocht op internet bleek te keus redelijk overzichtelijk: ik kon kiezen voor wat obscure Chinese producten, of een oerdegelijk Nederlands product: de Forest Shuttle. Dit systeem met een op maat gemaakte gordijnrails (zelfs in een bocht te krijgen) is het ultieme gordijnsysteem. Het was wel redelijk aan de prijs, maar aangezien dit deel uitmaakt van de vaste inrichting van het huis is dat relatief: dit systeem zal waarschijnlijk de eerste 10 jaar geen onderhoud nodig hebben.

Wat betreft de aansturing was het even puzzelen: er zijn standaard allerlei interfaces beschikbaar: Z-wave, een aparte remote, 230 volt-aansturing… Maar standaard wordt de motor al geleverd met een interface voor potentiaalvrije contacten, dus die kon ik gebruiken.

Wat aansluiting op de (Arduino) controllers betreft kon ik de zelfde interface gebruiken als de screens, namelijk een relaismodule, maar aangezien er hier geen spanning geschakeld hoefde te worden, besloot ik om het met wat simpele logische schakelingen op te lossen, en de potentiaalvrije contacten via een optocoupler te schakelen.

De logische schakeling is vooral bedoeld om de gebruikte logica van mijn library (1 pin voor richting, 1 pin voor aanzetten motor) om te zetten naar de logica van de shuttle (1 pin voor open, 1 pin voor dicht).



Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

NFC Scanner voor toegangscontrole