Home Assistant

Open Source

Bij de zoektocht naar een geschikt open source pakket voor mijn domotica kwam ik een paar kandidaten tegen, maar met mijn gewoonlijke stofkammethode bleven er maar een paar over:

  • Domoticz
  • OpenHAB
  • Home Assistant
Van deze 3 leek op het eerste gezicht Home Assistant het meest geschikt, om de volgende redenen:
  • het is geschreven in Python, een taal waar ik redelijk mee bekend ben
  • Het kon ge├»nstalleerd worden op een raspberry pi
  • Het bood ondersteuning voor heel veel protocollen en producten
Sindsdien ben ik veel ervaringen verder, en heb ik dit product zien groeien van een simpel project met veel tweaks tot een redelijk volwassen platform.

Integraties

Wat met name gezorgd heeft voor een grote groei in bruikbaarheid bij Home Assistant is het onderdeel genaamd 'Integraties'. In het verleden moesten veel zaken handmatig worden geconfigureerd, wat erg lastig was doordat dan het hele systeem moest worden herstart. Er is erg veel energie gestoken door ontwikkelaars in het automatiseren van dit proces, wat er voor zorgde dat het integreren veel makkelijker werd. Om een voorbeeld te noemen: 
  • Om de Philips Hue lampen te koppelen, moest in het verleden eerst een koppeling gemaakt worden met de ontwikkel-omgeving van de Hue Bridge, zodat je de unieke id's van elk apparaat kon vinden, deze moesten vervolgens handmatig worden geconfigureerd in een bestand, en na herstarten van Home Assistant kon je deze gebruiken.
  • In de nieuwe integratie pagina kun je direct de koppelcode van de Hue Bridge ingeven, waarna alle gekoppelde apparaten direct zichtbaar zijn.
Zo ben ik dus de laatste tijd vooral bezig om alle 'handmatig' gekoppelde apparaten te veranderen in 'automatisch' gekoppelde apparaten. De configuratie wordt dus steeds eenvoudiger, zo is mijn config file voor de lampen in huis door de loop van de tijd veranderd van 18 regels naar 45 tot 0 op dit moment, omdat alle lampen automatisch worden geconfigureerd.

Op deze manier wordt de installatie van 'Home Assistant' dus ook een stuk eenvoudiger: installeer de software, de rest van de configuratie kan allemaal via de GUI.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

Automatische gordijnen