Open Source Domotica
Domotica
Ok, ik geef het toe: ik ben altijd gek geweest op zaken regelen, sturen, makkelijker maken. Zodra ik interesse kreeg in hoe de wereld werkte wilde ik dingen verbeteren:- waarom zit dat lichtknopje aan de andere kant van de kamer?
- waarom moet ik de verwarming met de hand aanzetten?
- waarom gaat het licht in de badkamer niet vanzelf aan als ik er ben en uit als ik weg ben?
- waarom kan ik niet op afstand het licht uitdoen als ik dat vergeten ben toen ik wegging?
Dus ik ben bezig geweest met afstandsbedieningen, op afstand bestuurbare dimmers, tijdklokken, 'intelligente thermostaten'... Allemaal mooie dingen, maar ze werken nooit samen, en zeker niet hoe ik dat wil.
En ja, er zijn systemen die dat wel kunnen, maar als ik de prijzen optel, is het eigenlijk al niet meer de moeite waard. Meestal zijn de basissets nog wel redelijk betaalbaar, maar als ik al mijn wensen optel, wordt het behoorlijk prijzig.
Daarnaast werken de meeste systemen draadloos. Nu is daar op zich niets mis mee, maar in mijn beleving werkt dat nooit zoals beloofd: de lichten op zolder reageren niet op de afstandsbediening, sommige commando's komen niet over, etc. Het heeft ongetwijfeld te maken met alle signalen die inmiddels al over de ether worden gegooid: GSM, WiFI, Bluetooth, DECT...
Dus ik besloot om een systeem te gebruiken wat aan de volgende voorwaarden voldeed:
- Het moest gebruik maken van bedrade componenten, eventueel over een ethernet netwerk
- Het schakelen en regelen moest gebeuren met simpele standaard onderdelen zoals relais, drukschakelaars, etc.
- Het moest zowel te bedienen zijn met eenvoudige knoppen als via computer/smartphone/tablet
- Het moest eenvoudig te programmeren zijn
Open Source
De keuze voor 'open source' is voor mij een logische keuze, omdat ik me niet wil vastleggen aan de keuze voor een leverancier qua hard- of software, en omdat ik de kosten laag wil houden. Bovendien heb ik al een ruime ervaring in het werken met Open Source hard- en software:- Raspberry Pi, Arduino
- Linux, Python, Apache, MySQL/MariaDB, Apache, PHP, etc.
Documentatie en troubleshooten
Een van de zaken die ik door schade en schande heb geleerd is dat het succes van een project op de lange duur erg afhankelijk is van de documentatie: als over drie maanden een stukje electronica faalt, weet je dan nog hoe het is aangesloten en welke componenten er gebruikt zijn? Op dezelfde site 'superhouse.tv' wordt ook een sjabloon aangeboden om een start te maken met de documentatie van je eigengebouwde domotica systeem. Ik heb mezelf daarom aangeleerd om een paar vaste regels te volgen:- Alle sourcefiles van de Arduino sketches en de configuratie worden via Github in de cloud gezet.
- Bij elke grote wijziging pas ik de documentatie aan, die ook in de cloud wordt gezet (Google Drive).
Dit proces is zoveel mogelijk geautomatiseerd, zo heb ik middels Ansible een playbook gemaakt om een backup node in te richten, waarbij ik de configuratie van Github gebruik. Zo weet ik dus zeker dat ik zelfs bij calamiteiten altijd nog zaken terug kan halen. Dit is me goed van pas gekomen toen mijn laptop werd gestolen: ik was binnen een dag weer 'up and running', zonder dat ik data kwijt was.
Reacties
Een reactie posten